Home met tekst.jpg

Agenda met tekst 4.jpg 

Exposities.jpg

DE VRAAG.jpg

Informatie met tekst2.jpg 

Administratie met tekst 2.jpg

 
Graven in de historie van Putten
VRAAG 1

VRAAG 1: De Hopeest

We kregen enkele maanden geleden deze vraag:

Gister was ik met mijn oudste zoon terug op Schovenhorst, waar ik werkte rond 1975/1976, toen Mej. Oudemans daar de leiding had.
Ik woonde in het rechterhuisje van de drie huisjes aan de Garderenseweg, die op de plek van de voormalige hopschuur gebouwd waren en ergens na mijn vertrek gesloopt zijn (ik weet niet in welk jaar) om ruimte te maken voor een fietspad langs de voor fietsers gevaarlijke Garderenseweg.
Jammer genoeg was uw museum gesloten en was er ook in de brasserie geen foto te vinden van deze huisjes. 
Beschikt u misschien over foto`s en zo ja, is het mogelijk om een foto en/of krantenartikel hierover met foto toe te sturen per email?
Het lukt me namelijk niet om dit via internet te vinden, hoewel ik in het verre verleden ooit wel een krantenartikel over deze sloop van de huisjes heb kunnen vinden.

Bij voorbaat zeer veel dank voor een respons!

 

Het zou mooi zijn, als lezers meer informatie zouden kunnen gevevn. Maar we willen meer weten. De verhalen achter dit huis. Helpt u ons?

 

Antwoord 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vragensteller heeft deze foto op tafel gekregen.

En deze van de achterkant

In 1988 moest het worden afgebroken voor de aanleg van het fietspad

Hopeest 1988 Mw. Kaars-Sijpestein Klein.jpg

 

Onderstaande informatie komt uit  `t gedenkboek ter ere van het 100-jarig bestaan van Schovenhorst:

In 1859 begon Mr. Schober de 1ste hoptuin aan te leggen op de plaats waar nu Groot Schovenhorst is, omdat er reden was te geloven dat de hopcultuur de heidegrond rendabel kon maken. Na ruim 10 jaar (in 1871) hield hij er mee op, de grond en het klimaat waren niet geschikt, er was veel "wit" op de hopbellen en de arbeidskosten waren hoog.

In ieder geval liet hij die schuur bouwen - een hopeest - die in 1871 gedeeltelijk werd omgebouwd tot woning. In 1885 vond de laatste verbouwing plaats. Nu heeft het plaats voor 3 gezinnen. 

 

A